Zonparkiet  Aratinga Solstitialis

HOME | RESERVEREN | ACTUEEL AANBOD | PRIJZEN

 
 

Bijgewerkt t/m

 
Klik altijd even op F5 (keyboard) om de laatste versie van deze pagina te laden
 

 

 

 

 

 

 

Bent u bekend met onze werkwijze?
Dan kunt u via deze link direct een Zonparkiet reserveren.

 

Tip:

Het houden van een papegaai of parkiet als huisdier is een boeiende, leuke, maar ook veeleisende hobby. Met de anno nu beschikbare kennis omtrent het houden van een kromsnavel als huisdier is het zeer goed mogelijk ook een zonparkiet op die manier te houden. U leest hier alles over op onze websites.

Echter wie deze vogel vooral voor de prachtige kleuren wil 'hebben', komt vrijwel altijd bedrogen uit. Het uiterlijk van een vogel is slechts 1% van alles wat er bij komt kijken om dit soort dieren op een verantwoorde en succesvolle manier te houden als huisdier.

Elders op onze website vind u uitvoerige informatie omtrent alle ins en outs van het houden van een papegaai en parkiet als huisdier. Dat is een geheel andere hobby dan het houden van vogels in een voliere in of buitenshuis.

Ze broeden ong. 3 weken, waarna als alles goed gaat de jongen worden geboren. Deze blijven vervolgens bij de ouders, totdat ze voldoende zelfstandig zijn om in huis te kunnen worden gesocialiseerd tot huisdier. We kijken echter niet naar schema's en en statistieken, maar alleen naar de individuele ontwikkeling van elke vogel. Daarmee alleen bepalen we wanneer een vogel mag worden opgehaald. Heeft u haast? Meld u zich dan aub bij de lokale dierenwinkel.

 

Let Op: Net als bij veel andere kromsnavels, zoals de Caique, hebben jonge zonparkieten nog niet hun oorspronkelijke kleur. De ene jonge zonparkiet lijkt veel groener dan de ander, echter bij volwassenheid hebben ze allemaal hun karakteristieke geel/oranje kleur.

Het komt nog al eens voor dat pas later blijkt dat er meer eitjes zijn gelegd en uitkomen dan eerder zichtbaar was. Gedurende de hele broedperiode laten we al onze vogels namelijk zoveel mogelijk met rust en kijken dus slechts af en toe naar de stand van zaken.

Daardoor blijft het aantal beschikbare vogels dan gelijk nadat er een gereserveerd is of komen er meer beschikbaar, terwijl eerder minder beschikbare vogels werden vermeld.

Foto's en video's van gereserveerde vogels vind u in het VIP leden gedeelte, waarvan u automatisch gratis lid bent na reservering.

 

 

Prijs? Leeftijd? Meer weten over deze zonparkieten? Klik Hier

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotoalbum Zonparkieten 2017:

 
 
 
 
 
 
 

Foto's zonparkiet 2015:

 
 
 
 
Klik hier om uw zonparkiet baby te reserveren
 
maart/april 2014:
 
Soms lukt het tijdens een nestcontrole die we zo min mogelijk uitvoeren om wat foto's te maken, zoals onlangs bij deze 2 koppels:
 
 
 
 
 
 
 
Klik hier om uw zonparkiet baby te reserveren 
 
oktober 2013:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik hier om uw zonparkiet baby te reserveren

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Klik hier om uw zonparkiet baby te reserveren

 

 

 

 

 
Wat is een Zonparkiet?
 

In elk geval geen vogel voor 'beginners' !
Althans dat is wat je wel vaak hoort zeggen. Er zit een kern van waarheid in, maar ook al is het je eerste vogel ooit, kun je heel veel plezier hebben met deze Aratinga Sostitialis oftewel Zonparkiet.

Ook mensen die al jaren een kromsnavel in huis hebben, kunnen al die totaal verkeerd met het dier omgaan. Dus om alleen te stellen dat het geen vogel voor beginners is, klopt niet helemaal.

Waar het om gaat is dat je op z'n minst iets af weet van de natuurlijke behoeftes van een zonparkiet. Het zijn geen schreeuwers, als jij er geen schreeuwert van maakt.

Schreeuwen is een gedrags vorm en DUS aangeleerd. helaas krijgt de vogel hiervan vaak tenonrechte de schuld. Wel is het zo dat kweek vogels of zonaprkieten in de vrije natuur flink van zich kunnen laten horen. Dat is dan vanwege dreigend gevaar om elkaar te waarschuwen. Ze gaan nooit zomaar een potje zitten schreeuwen.

Is jouw vogel deskundig gesocialiseerd, dan heeft hij geen reden tot schreeuwen mits jij hem goed verzorgt uiteraard.

Tot voor kort was de Zonparkiet een zeldzame verschijning in Europa. De Zonparkiet is gedurende zeer korte tijd mondjesmaat ingevoerd. In die tijd werden vogels nog niet endoscopisch gesekst, zodat veel als koppel verkochte vogels, 2 mannen of poppen waren.

Daarnaast bleken de vogels veel meer lawaai te maken, als de Australische parkieten. Kortom de vogels gingen van hand tot hand en er werden weinig pogingen gedaan om er serieus mee te kweken noch om ze te trainen of te socialiseren. Op het ogenblik is de Zonparkiet een 'collectoritem' geworden en wordt er inmiddels redelijk mee gekweekt en ziet het er naar uit dat de mooiste van de Aratinga soorten als kooivogel veiliggesteld is.

Aratinga's zijn in z'n algemeenheid bijzonder geschikt als huiskameraad mits aan een aantal belangrijke voorwaarden wordt voldaan. Het zijn zeer intelligente dieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat hun intelligentie niveau vergelijkbaar is met dat van een kind van 2 a 3 jaar. Dit geeft meteen te denken over juiste omgang met deze dieren.

Een goede opvoeding van heel jongs af aan is meestal bepalend voor het latere gedrag van de vogels als huisdier. In principe zijn ze allemansvrienden en niet geneigd zich naar 1 lid in het gezin te richten, tenzij dit verkeerd wordt aangeleerd.

meer Aratinga's ga verder >>>

 

WOONGEBIED

De Zonparkiet komt uit Zuid-Amerika; Brits- en Frans Guyana en Suriname en de directe omgeving. Het tropisch oerwoud. Zonparkieten vallen onder de Aratinga's. De naam zegt het al, deze soort is een tussenvorm tussen de parkieten en de Ara's. Binnen de soort Aratinga zijn ze nauw verwant met de Jendaya en de Goudkap Aratinga. Van deze drie soorten is de Zonparkiet het mooist gekleurd. Ook voor deze vogels geldt: hoe dichter bij de tropen, des te uitbundiger worden de kleuren.

 

NAAMGEVING

Latijns: Aratinga Solstitialis.

Het blijft soms wat raadselachtig waarom bepaalde vogel toch de naam 'parkiet' hebben meegekregen, terwijl ze daar niets mee van doen hebben.

Zo is ook de Australische valkparkiet in feite helemaal geen parkiet, maar veeleer een kleine kaketoe.

 

OUDERS EN JONGEN

Het duurt ca. 2 jaar voordat de vogels geslachtsrijp zijn. Om het geslacht vast te stellen moeten de vogels endoscopisch gesekst worden. Op het oog is niet te bepalen wat de man of de pop is. Bij gebrek aan een partner van het andere geslacht komt het voor dat twee mannen of twee poppen zich gedragen als een koppel. Er wordt dan gevoerd en gepaard. In zo een geval neemt de dominante vogel de rol van de man op zich. Als er eieren komen en het zijn er meer dan vier dan heeft men de zekerheid dat het twee poppen zijn. Als de vogels uitvliegen, dan zou men kunnen denken dat het jonge Jendaya parkieten zijn.

De vleugels zijn nog volledig groen en geel ontbreekt nog. Opmerkelijk detail is dat vogels die iets tekort komen wel redelijk geel uitvliegen. Denk hierbij aan handopfok. Maar normaal gesproken komt pas na anderhalf jaar het geel en oranje door. In de tussenliggende periode zijn de vogels bont. Het volgende 1,5 jaar zal men zien dat de vogels steeds mooier van kleur worden. De hoeveelheid oranje/rood kan per vogel uiteen lopen. Er is aangetoond, dat caroteen (worteltjes) in de veren wordt opgenomen. Met andere woorden: de rode kleur heeft veel te maken met het voedsel wat ze krijgen (worteltjes geven en je krijgt prachtig oranje/rode vogels).
De zonparkieten die bij ons de bestemming huisdier krijgen worden nadat ze door de oudervogels tot zelfstandigheid zijn gebracht deskundig en intensief bij ons in huis gesocialiseerd, totdat ze naast volledige zelfstandigheid m.b.t. voeding ook metaal sterk genoeg zijn om de overdracht positief te kunnen doorstaan. We geven u uitgebreid advies omtrent de eerste wenperiode. Het is zaak dat u zich daaraan houd om een zo vloeiend mogelijke overgang te bewerkstellingen.

Een jonge kromsnavel die voor het eerst verhuisd naar een totaal nieuwe situatie ervaart altijd een zekere stress. Dit kunt u tot het minimum beperken door zich aan enkele eenvoudige regels te houden.

 

MATEN EN GEWICHT

Lengte: 30 cm (net zo groot als de Prachtrosella).

Gewicht: ongeveer 130 gram.

Ringmaat: 6 mm metaal (geen aluminium, want dan zijn de ringen na een paar jaar niet meer leesbaar).

Leeftijd: Onbekend maar volgens verwachting meer dan vijftig jaar.

 

OMGEVING EN GEDRAG

Zonparkieten zijn net als veel andere Aratinga soorten erg levendige vogels en zijn de hele dag actief. De vogels zijn erg sociaal. Ze zoeken steeds contact, verzorgen elkaars veren, pesten elkaar, slapen met elkaar enz.

Een nadeel is dat ze meer lawaai maken dan dat we van de Australische vogels gewend zijn. Van 1 koppel heb je weinig last, maar zijn er meerdere koppels aanwezig, dan gaan ze elkaar toeroepen, en dat kan tot een behoorlijk overlast leiden. Ze worden dan ook vaak door papegaaienliefhebbers gehouden die voldoende tussen ruimte hebben en geen directe buren.

Sommige vogels worden snel vertrouwd met hun verzorger. Er zijn periodes dat ze graag een bad nemen.

Als deskundig gesocialiseerde vogel kunnen ze heel goed in huis worden gehouden mits je goed op de hoogte bent van de natuurlijke behoeftes van kromsnavels als deze en daar zelf in kunt voorzien qua voeding, leefruimte en activiteiten.

Het schreeuwgedrag wat de zonparkiet in groepsverband en als kweekvogels onderling vertoond valt niet te vergelijken met een vogel die op de juiste wijze deelgenoot is gemaakt van een huisgezin. Ze hebben weliswaar de mogelijkheid om hard geluid te produceren, maar hoeven dit beslist niet te doen als daar geen aanleiding voor gegeven wordt.

Ze worden m.i. dan ook ten onrechte vaak als schreeuwers bestempeld, terwijl degene die de vogel in huis heeft daar zelf voor verantwoordelijk is. Hij koos er immers niet zelf voor om bij wie dan ook in huis gehouden te worden.

Conclusie: Goed voorbereid zijn is het halve werk als u een zonparkiet in huis haalt. Voorkomen is beter dan genezen, goed gedrag aanleren is makkelijker dan verkeerd gedrag afleren. En wat is verkeerd als je de vogel zelf de hele dag in de kooi hebt laten zitten, terwijl hij gemaakt is om zeker 10 uur per dag actief bezig te zijn samen met soortgenoten?

 

VOEDING

De vogels kan men het beste papegaaienvoer geven (met zo weinig mogelijk zonnepitten!) in ieder geval geen grote parkieten voer, want het kleine zaad eten ze vrijwel niet. Daarnaast eten ze alle soorten groenvoer en fruit. Wilgentakken slopen ze graag. Tijdens de kweek geven we ze dagelijks eivoer. De vogels komen zelden op de grond. Het voer kunnen we daarom het beste op hoogte aanbieden.

 

 

HUISVESTING

De kooien moeten van metaal zijn. Sommige vogels zijn bij vlagen enorme slopers. Als ze het op hun heupen krijgen (broeds worden), dan kunnen ze de zitstok van de ene dag op de andere volledig doorknagen. Voldoende wilgentakken is in ieder geval aan te raden.

De vogels zijn meer klauteraars dan vliegers. Het zijn als het ware acrobaten die graag tegen het gaas aan de bovenkant van de kooi lopen en er met een poot aan gaan hangen. De minimale kooigrootte is 1m3. Kooien die volledig van gaas zijn, zijn daarom beter geschikt dan de bekende kistkooien.

De vogels slapen net als Pyrrhura's in het nestblok. Dat moet daarom altijd aanwezig zijn. Als nestblok kan men een zelfgebouwde nestkast kiezen of een natuurblok. Voor de maat kan men uitgaan van een broedblok dat voor de Rosella's geschikt is (ca. 50x20x20 cm met een invlieg gat van 6 cm doorsnee). Op de bodem kunnen we het beste houtsnippers of potgrond doen. Dat voorkomt kapotte eieren. Er zijn kwekers die deze vogels in de buitenvoli?e houden. Het nestblok is dan erg belangrijk.

Koop nooit in de wintermaanden een koppel Zonparkieten want ze accepteren niet zomaar een nieuw nestblok. We moeten er op letten dat de vogels nooit bloot worden gesteld aan vorst.

Deze vogels hebben vleespoten. Vriest het dan sterven de teentjes af en blijven er slechts stompjes over (klompvoetjes).

Dus vorstvrije binnenhokken!

Overigens is er een kweker die met 1 koppeltje met klompvoetjes per jaar 6 tot 8 jongen kweekt! Door hun (Zuid-Amerikaanse) paarhouding zijn zij voor de voortplanting niet afhankelijk van hun nageltjes.

 

 

 

DE VOORTPLANTING

Als men een goed koppel heeft, zijn Zonparkieten goede kweekvogels. Jonge koppels vogels maken er soms een potje van (eieren in de steek laten, jongen dood laten gaan) maar met de tijd gaat het steeds beter en zijn het trouwe broedvogels die geen ronde overslaan. De Zonparkiet legt in het algemeen 3 of 4 eieren. In tegenstelling tot andere vogels neemt de pop zelf tussen de nesten onderling voldoende tijd om bij te komen. Zijn de vogels broeds, dan is de man in topconditie. De pop wil tegen die tijd nog wel eens de keel/borst plukken. Eerst zien we dat ze elkaar gaan voeren, daarna gaan ze aan de blokken knagen en nestmateriaal naar buiten werken. Het uitbroeden van de eieren duurt ca. 23 dagen. Daarna blijven de jongen ongeveer 10 weken in het nest. De pop broedt, de man houdt meestal voor de nestingang de wacht.

Paren gebeurt vaak in het blok en op de Zuid-Amerikaanse manier. De man en de pop blijven naast elkaar zitten, en draaien de onderbuik zo naar elkaar toe dat de cloaca's tegen elkaar gewreven kunnen worden. Het paren gebeurt vaak buiten ons zicht in het nestblok. Men kan de vogels van de vorige ronde bij de ouders laten. Zelfs als de ouders opnieuw gaan leggen en jongen hebben worden de oudere jongen geen haar gekrenkt. Deze slapen samen met de ouders en de pas uitgekomen kuikentjes in het zelfde blok! In deze periode zijn de vogels wel agressief naar andere vogels. Ook van het zelfde soort. Als men geen dubbel gaas heeft kost dit zonder problemen zo nu en dan een teentje.

 

BIJZONDERHEDEN

De vogels zijn erg nieuwsgierig. Als de kooi open kan, dan zullen ze deze zonder meer open krijgen. Echter ze zullen vrijwel nooit ver weg vliegen en zullen steeds in de buurt van hun kooi blijven. Sommige vogels die bij ons uitgebroken waren, gingen gewoon weer terug in de kooi om te eten. Er zijn kwekers, die de vogels tijdens de periode dat er jongen zijn de gelegenheid geven buiten de voli?e op zoek te gaan naar eten. Zolang de jongen in de nestkast zitten zullen ze altijd terugkomen.

De Aratinga's zijn een tussenvorm tussen de parkieten en de Ara's. Omdat de Aratinga's dezelfde wijze van jongen voeren heeft als de Ara zijn er Ara kwekers die Zonparkieten als pleegouders gebruiken voor hun jonge Ara's. Hierbij worden de eieren door de Zonparkieten uitgebroed. Als de jongen 3 weken oud zijn, dan worden ze met de hand verder grootgebracht. Vogels die ziek zijn kruipen in het nestblok om dood te gaan.

Zonparkieten zijn net als alle Aratinga soorten erg sterk. In de afgelopen 15 jaar hebben we van ca. 125 vogels twee doden van een half jaar oud gehad. Omdat ze weinig op de grond komen treffen we bij deze vogels niet vaak wormen aan.

klik hier voor artikel m.b.t. zonparkieten.

 

Leer en Bekijk Meer over de Zonparkiet in onze Leden Afdeling 
 
 
Klik hier om uw zonparkiet baby te reserveren

 

 
 

Welke Vogel Past bij Jou?

 
Wilt u echt een zeer uitgebreid advies en alles te weten komen over deze soort en vele andere kromsnavels? Dan is het e-boek 'Kromsnavel Geheimen Onthuld' een echte aanrader. Naast een nauwkeurig aankoop advies vind tu allerlei tips uit de praktijk, zodat u zelf als expert precies weet waar u tijdens de aanschaf op moet letten.

Heeft u al een kromsnavel in huis en bent u op zoek naar de fijne kneepjes van de verzorging van zo'n tamme vogel dan is deze gids zeker een verhelderende ontdekking.

Tijdelijk ontvangt u bij inschrijving een GRATIS DVD met talloze tips en adviezen, rechtstreeks uit de praktijk!
Klik hier om naar de inschrijfpagina te gaan.

 

 
 

 HOME | ACTUEEL AANBOD | VRAGEN

all rights reserved tammevogels.nl voorwaarden | Disclaimer | Privacy