Cactusparkiet/ Aratinga Cactorum

Home | Reserveren | Aanbod

 
Let Op: Het kan enkele seconden duren, voordat deze pagina geladen is.
 

Bijgewerkt t/m  

 

Indien u al bekend bent met onze werkwijze
kunt u desgewenst via deze link reserveren.

 
 

U bent op dit moment terecht gekomen op de pagina van de meest exclusieve kromsnavel van Europa en misschien wel ter wereld die wij deskundig tot huisdier socialiseren: de Cactusparkiet.

De latijnse naam is Eupsittula cactorum cactorum, Aratinga Cactorum. De vogel komt uitsluitend voor in het Oostelijke deel van Centraal Brazillie. Duidelijk dus een lid van de Aratinga familie, maar in vele opzichten ook daar exclusief en anders dan de rest.

Wie 99% zeker wil zijn dat niemand anders in Nederland en hoogstwaarschijnlijk zelfs in Europa dezelfde vogel als huisdier houd, kiest zonder twijfel midden in de roos met de Cactusparkiet.

 

Wat is er zo bijzonder aan deze vogel?

Van een afstand lijkt de Cactusparkiet een klein beetje op een Pyrrhura ondersoort of een vergelijkbare vogel van dit formaat, echter niets is minder waar. Omdat de vogel voorkomt in o.a. Brazillie wordt hij daar sporadisch aagetroffen als gezelschapsdier in huis. De Aratinga Cactorum is echter dusdanig moeilijk te kweken dat de vogel in Europa vrijwel niet voorkomt, laat staan als huisdier gehouden wordt. Immers als kweker denk je er niet aan een vogel te socialiseren welke zo zeldzaam is dat je er nauwelijks een van kunt vinden als je al zo gelukkig bent dat je een bewezen koppel hebt weten te vinden.

Sinds 2016 hebben wij de grote eer deze extreem zeldzame
en tegelijkertijd schitterende kromsnavel aan u voor te stellen.

Voor het kweekseizoen 2019 is op dit moment nog 1 Cactusparkiet te reserveren die wij op de uiterst deskundige wijze, waarom wij bekend staan, voor u gaan socialiseren tot huisdier. U vindt de actuele beschikbaarheid bovenaan deze pagina.

Niet zomaar 'tot huisdier', maar ook nog eens tot zeer bijzonder huisdier, los van het feit dat de vogel vrijwel onvindbaar is in Europa. De Catusparkiet heeft namelijk zoals uit ons onderzoek naar de soortgenoten die in Brazillie wel al als huisdier worden gehouden, een uitzonderlijk lief en aanhankelijk aangeboren karakter.

Dit betekend overigens niet dat de vogel daardoor gemakkelijker tam te maken is dan andere Zuidamerikaanse en dus temperamentvolle kromsnavels. Wel dat, zodra de vogel eenmaal deskundig gesocialiseerd is, de eigenaar hoogstwaarschijnlijk nooit meer iets anders wil. Ook het formaat maakt de vogel ideaal om in de gemiddelde huiskamer te houden zonder dat het dier door beperkte vliegmogelijkheden te kort zou komen aan beweging. De Cactusparkiet is een prachtige verschijning met zijn frisse heldere kleuren en uitgesproken uitdrukking door de sprekende witte rand rondom de mooie roodbruine ogen.

Onderstaande video geeft een weliswaar beperkt, maar toch overtuigend genoeg beeld hiervan.

Vanzelfsprekend ontvangt u bij deze vogel de verplichte cites documenten, naast de bij ons gebruikelijke certificaten voor geslacht en gezondheid.

 
 

Het zijn erg aanhankelijke, rustige Aratinga's zover hierover informatie bekend is uit bronnen waar ze als huisdier worden gehouden. Rustig in de zin van geluid, actief juist in de zin van gedrag. In tegen stelling tot veel andere Aratinga soorten, is hun natuurlijke geluid vrij zacht. Ze zijn erg pienter en in staat om veel te leren. Ze kunnen ook woordjes leren, maar natuurlijk niet zoals een grijze roodstaart, al zul je vaak versteld staan!

Lees veel meer over deze fascinerende Aratinga in het leden deel van onze site via deze link.

Het komt nog al eens voor dat pas later blijkt dat er meer eitjes zijn gelegd en uitkomen dan eerder zichtbaar was. Gedurende de hele broedperiode laten we al onze vogels namelijk zoveel mogelijk met rust en kijken dus slechts af en toe naar de stand van zaken. Daardoor blijft het aantal beschikbare vogels dan gelijk nadat er een gereserveerd is of komen er meer beschikbaar, terwijl eerder minder beschikbare vogels werden vermeld.

Foto's en video's van gereserveerde vogels vind u na het plaatsen van uw reservering uitsluitend in het VIP leden gedeelte, waarvan u automatisch gratis levenslang lid wordt na reservering.

 

 

klik hier om uw cactus parkiet te reserveren voor het seizoen 2019

 
 
Een Wilde Vogel in Huis?

Naast het kweken is het onze specialiteit vogels tot gezelschapsdier te socialiseren. Ze worden nu en dan, per soort op verschillende leeftijd, in huis gehaald en daar verder intensief getraind om binnenshuis met mensen samen te kunnen leven.

Op deze manier bereiken we al ruim 17 jaar de beste resultaten in het socialiseren van verschillende Aratinga soorten zoals deze prachtige Aratinga. Sinds 2013 mogen kromsnavels in Nederland niet meer met de hand worden grootgebracht. Ruim voor die tijd hebben wij al ervaring opgedaan in het socialiseren van papegaaien en parkieten zonder hand opfok methode. De vogels groeien volledig op tot zelfstandigheid bij de ouder vogels. Pas daarna worden ze door intensieve begelieding en training in huiselijke kring vertrouwd gemaakt met de mensen.

Op langere termijn is al gebleken en zelfs vanuit meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat kromsnavels die zonder hand opfok worden grootgebracht minder tot geen 'ongewenst' gedrag vertonen op latere leeftijd. Dit komt omdat door hand opfok de vogels tijdens de cruciale levensfase waarin o.a. sociaal gedrag van de soort van ouders op jongen wordt overgebracht, al in mensen handen zijn. Ze hebben dus nauwelijks tot niet geleerd dat ze 'vogel zijn' en missen de nodige zelfverzekerheid wat leid tot allerlei daarop gebaseerd wangedrag in een 'huisdier setting'. Ook t.a.v. soortgenoten gaat het vaak mis met dit soort vogels. Ondanks dat er veel meer tijd, energie, geduld en aandacht nodig is om een kromsnavel zonder hand opfok tot huisdier te socialiseren, blijkt de door ons gehanteerde en steeds in ontwikkeling zijnde methode succesvol te zijn. Juist ook op langere termijn wat van groot belang is, omdat kromsnavels een veelvoud ouder kunnen worden dan alle andere huisdieren.


Deskundige Socialisatie van Levensbelang

Gedurende de periode dat ze door de reservering dus een nieuw onderkomen in het vooruitzicht hebben, worden de vogels met de grootst mogelijke zorg opgevoed tot een gezelschapsdier wat zich
thuis voelt tussen de mensen en alles wat wij zoal in huis doen.

Ze maken ook kennis met andere soorten vogels, zoals Amazone
papegaai, Kaketoe, Monniksparkieten, Pyrrhura’s en Caique’s. Ze raken zelfs gewend aan de aanwezigheid onze eigen kinderen, baby’s en hond en kat.


Uw Vogel Ophalen

Ze zijn klaar voor vertrek op het moment dat ze niet meer
afhankelijk zijn van bijvoeding en dus 100% zelfstandig kunnen
eten en drinken.

 

Zelf Bijvoeren

U kunt ze na thuiskomst gerust nog af en toe eens wat bijvoeren,
maar dat is dan geen noodzaak meer, maar een traktatie waar ze
overigens dol op blijven. ( met mate dus gebruiken).


Misverstanden Omtrent Tam Maken en Ons Beleid

Een vogel wordt niet tammer doordat deze nog in de
afhankelijkheidsfase verkerende door de 'uiteindelijke eigenaar' wordt
grootgebracht, maar zuiver en alleen door de deskundigheid van
degene die deze taak op zich neemt.

Wij hebben in de loop der jaren moeten vaststellen dat het voor
alle partijen de minste risico's oplevert als onze baby vogels
niet eerder het huis verlaten dan wanneer zij volledig
zelfstandig zijn en hebben dat als voorwaarde en regel gesteld.

Zodoende heeft u direct een maximaal tamme vogel die helemaal
gewend is aan mensen en alles wat er zo in en om het huis plaats
vind zonder dat hij daar angstig op reageert. U hoeft dus geen
ongewenste gedragingen af te leren, voordat u verder gaat met een
vogel van ons. De juiste basis is gelegd.

Prijzen, uitsluitend op aanvraag.
Let op: dit is mede vanwege de extreme zeldzaamheid uiteraard geen goedkope vogel.

 

KLIK HIER om direct uw Cactusparkiet baby te reserveren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 Cactusparkiet VIDEO'S

 
 

 

 
 
Wat is het voor een Vogel?
 

Klasse : Aves
Order : Psittaciformes
Familie : Psittacidae
SubFamilie : Psittacinae
Soort Wetenschappelijk : Aratinga
Soort (GENES) EN : Conures
Soort (GENES) NL : Wigstaartparkieten
Soort (GENES) DU : Keilschwanzsittiche
Soort (GENES) FR : Aratinga
Soort Wetenschappelijk : Aratinga cactorum cactorum
Soort EN : Cactus Conure
Soort NL : Cactusparkiet
Soort DU : Kaktussittich
Soort FR : Perruche de cactus
Ontdekker : Kuhl 1820
CITES status : CITES II - BEDREIGD
Distributie : Staat van Bahia, Noord-Oost Brazilie
Andere naam : Eupsittula cactorum cactorum

 

Net als andere Aratinga soorten zoals de Zonparkiet, de Blauwkop, de Witoog, de Roodkop en de Maisparkiet is de Aratinga Cactorum een intelligent speels baasje van nature.

Eenmaal deskundig gesocialiseerd, is de vogel behalve extreem tam ook aanhankelijk en altijd in voor een spelletje. Door hun slimheid op de juiste manier te gebruiken, kun je ze veel vaardigheden bijbrengen. Spelen en interactief bezig zijn, is absolute noodzaak, net als bij elk andere kromsnavel.

Het formaat van de Cactusparkiet is redelijk klein, wanneer hij eenmaal volwassen is rond de 28 centimeter (incl. staart). Net wat groter dus dan de meeste Pyrrhura's, maar typisch de grootte van een Aratinga en ook daarom erg geschikt om als huisdier te houden, mits deskundig gesocialiseerd en verzorgt.

Een Aratinga wordt ten onrechte soms als 'schreeuwert' bestempeld hetgeen het bijzondere karakter van deze super leuke en gezellige kromsnavels beslist veel te kort doet. Door onbekendheid met de omgang en natuurlijke behoeftes van deze soorten kun je het goed verprutsen. Dat geldt natuurlijk voor elke soort, maar hoe groter de vogel, hoe harder het geluid dat ze kunnen produceren. Dat wil echter niet zeggen dat ze dit dus ook moeten doen!

Bij de Cactus zul je sowieso veel minder geluid bemerken, want ze hebben van nature een andere roep dan hun soortgenoten. Ze maken een meer tjilpend geluid en zijn mede daarom ook populair als huiskamer vogel in Zuid-Amerika waar ze eveneens veel worden gekweekt.

 
 
 

Welke Vogel Past bij Mij?

 
Wilt u echt een zeer uitgebreid advies en alles te weten komen over deze soort en vele andere kromsnavels? Dan is het e-boek 'Kromsnavel Geheimen Onthuld' een echte aanrader. Naast een nauwkeurig aankoop advies vind tu allerlei tips uit de praktijk, zodat u zelf als expert precies weet waar u tijdens de aanschaf op moet letten.

Heeft u al een kromsnavel in huis en bent u op zoek naar de fijne kneepjes van de verzorging van zo'n tamme vogel dan is deze gids zeker een verhelderende ontdekking.

Tijdelijk ontvangt u bij inschrijving een GRATIS DVD met talloze tips en adviezen, rechtstreeks uit de praktijk!
Klik hier om naar de inschrijfpagina te gaan.

 

 
 
 
 

all rights reserved tammevogels.nl voorwaarden | Disclaimer | Privacy