Muisparkiet of Monniksparkiet

Home | Vogelsoorten | NieuwsbriefReacties | Aanbod | WebLog

 

Bijgewerkt t/m  

 

Nog geen nieuws

Deze vogel is in de rest van de wereld bekend onder de naam Quaker Parrot. Dit is ageleid van het kostuum dat een bepaalde Monikken orde droeg, waarin een soort wit boord opvallend aanwezig was.

Het komt nog al eens voor dat pas later blijkt dat er meer eitjes zijn gelegd en uitkomen dan eerder zichtbaar was. Gedurende de hele broedperiode laten we al onze vogels namelijk zoveel mogelijk met rust en kijken dus slechts af en toe naar de stand van zaken. Daardoor blijft het aantal beschikbare vogels dan gelijk nadat er een gereserveerd is of komen er meer beschikbaar, terwijl eerder minder beschikbare vogels werden vermeld.

Foto's en video's van gereserveerde vogels vind u in het VIP leden gedeelte, waarvan u automatisch gratis lid bent na reservering.

 

 

Dit is een voorbeeld van de kleur 'Pastel':

 

 

 

 

U kunt hier uw Muisparkiet reserveren

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Wat is een Monniksparkiet?

 
De Muisparkiet, beter bekend als Monniksparkiet en in het Engels Quaker Parrot dankt haar naam aan het antieke costuum van de Quakers, een genootschap van Monikken gesticht in 1649 door George Fox. De grijze veren rond het gezicht maken dat deze vergelijking ooit is gemaakt.

Een Muisparkiet is over het algemeen vrij gemiddeld in uiterlijk en geluid. Echter, ze hebben het vermogen om te leren onze menselijke taal te spreken op een ongelooflijk vroege leeftijd. Er zijn meldingen dat er soms een Muisparkiet of Monniksparkiet de eerste woorden begon te spreken toen ze slechts zes weken oud waren.

Ook wordt wel gezegd dat de naam Quaker Parrot slaat op het schudden met de kop wat jonge vogels doen om te laten weten dat ze gevoerd willen worden. Dit gaat gepaard met het typische Quaker Parrot geluid.

Uniek aan deze vogel is ook dat het de enige papegaaien soort is die een nest bouwd. Alle overige papegaaien doen dat niet. Hun nest bestaat uit 3 'kamers' een woonkamer, slaapkamer en hal. Ze bouwen complete 'flatgebouwen' waar meerdere families in wonen met elk hun eigen ingang en vertrekken. 

Hoe ziet dat er uit als je een Monniksparkiet in huis hebt?

Zo dus:

 

 

Sprekende Muisparkiet 

Dat is een van de redenen waarom de Quaker Parrot, zoals hij in het Engels wordt genoemd, wordt beschouwd als extreem snelle leerling. Ze zijn dat soms zelfs ten opzichte van de Afrikaanse grijze Roodstaart.
Door dit vroeg sprekende vermogen, wordt de Valkparkiet ingehaald door deze Monniksparkiet als de favoriete vogel om te leren praten. Een ander voordeel is dat deze vogel een veel redelijker levensduur en prijs heeft dan de Afrikaanse Grijze of de Amazone papegaaien heeft.

Sommige vogels, ongeacht hun soort, kiezen ervoor om niet of weinig te praten. Met het oog op deze situatie moet u helpen uw vogel zich veilig te laten voelen in zijn eigen omgeving.
U kunt dit o.a. doen door het verhogen van zijn kooi en herpositionering van zijn/haar stok. Vele malen zullen dit soort aanpassing al helpen om uw Muisparkiet te laten beginnen met praten.

De Muisparkiet staat er om bekend erg territoriaal te zijn en daarom zullen sommige speciale opleiding en zorg nodig hebben om hen te helpen meer gesocialiseerd te raken. Hij moet worden onderwezen in goed gedrag en zijn grenzen goed kennen anders kan hij uitgroeien tot een van de vele uit de hand gelopen tamme vogels die helemaal naar niemand luisteren.

Het is het beste om te beginnen met het trainen van uw huisdier zodra deze van de pap af is en dus bij ons klaar voor vertrek is.

Eerst zal hij nog behoorlijk speels zijn en snel afgeleid, maar toch is het belangrijk in deze periode alvast een goede vertrouwensband op te bouwen.Muisparkieten en Bijten

Wat agressief gedrag eigenlijk is, is een verzameling van gewoonten die herhaald worden over en weer. Door het onderwijs van je vogel m.b.t. hoe samen te werken, heb je minder last van het willen domineren van mensen. Deze samenwerking kan het best worden aangeleerd door het spelen van spelletjes zoals het stap omhoog en het handdoek spel. Zorg ervoor dat u begint met deze lessen in neutraal gebied.

We hebben speciaal hiervoor de Birdbox Vogel Trainings Cursus ontwikkeld. U leert vanuit de luie stoel thuis aan de hand van vele video lessen op dvd precies welke aanpak u kunt hantetren en vooral ook hoe.

In het bijbehorende werkboek vindt u diverse lessen over het aanleren van vaardigheden en afleren van ongewenst gedrag. Dit alles gebaseerd op de natuurlijke behoeftes van uw vogel. Door het gebruik van creativiteit kunt u aan de meeste van deze natuurlijke behoeftes voldoen, waardoor de relatie tussen de vogel en u optimaal tot zijn recht komt.

Dit is waar we vandaan komen inch Hier bij Bird Trucs wij gespecialiseerd in het temmen en training van uw vogel. En zelfs al is uw Parrot Quaker territoriale is, hebben wij ontworpen en produceerde een temmen en Training Video systeem dat voorkomt u dat uw Quakers bijten bijna 's nachts!
Je zult in staat zijn om deze training video te bekijken in het comfort van uw eigen huis. Na het bekijken hoe we de ongetrainde en ongetemde vogel in de video te beheren, wordt u automatisch kunnen beginnen met het beoefenen van de technieken zelf.


Er zijn vier ondersoorten van de Muisparkiet:

• Myiopsitta Monachus, het zuidoosten van Brazilië, Uruguay,
• Myiopsitta Monachus Calita, westelijk en zuidelijk Argentinië
• Myiopsitta Monachus cotorra, het zuidoosten van Bolivia, Paraguay, Argentinië
• Myiopsitta Monachus luchsi een geïsoleerde populatie in Bolivia

 

 

Een deskundig gesocialiseerde Muisparkiet is een erg gezellige huisgenoot mits je weet in welke natuurlijke behoeftes je moet voorzien om de vogel tot zijn/haar recht te laten komen.

Het zijn zeer sociale dieren en worden erg aanhankelijk als je ze goed opvoed en de juiste aandacht blijft geven. Mijns inziens hebben ze onterecht het predikaat  ' schreeuwers' gekregen nu en dan ook al kunnen ze een behoorlijke keel opzetten. het is vooral te wijten aan de onkunde van hun verzorgers dat zo'n vogel eindeloos gaat zitten schreeuwen.

Activiteiten samen met de vogel doen is belangrijk. Laat ze veel vliegen, knagen en lekker slopen wat er te slopen valt dan heb je een geweldige energieke en vooral komisch huisgenoot. Ze hebben echt gevoel voor humor en zullen je graag uitdagen. Het zijn zeker voor parkieten uitstekende sprekers en imitators. Leer je ze bewust woorden aan dan zijn ze in staat de betekenis te begrijpen en de woorden te gebruiken.

Klik HIER om direct naar de laatste Foto's en Video's te gaan.

 

Klik hier om uw Muisparkiet te Reserveren

 

Verspreiding:

De 'gewone' muisparkiet komt voor in Zuidoost Brazilië, Uruguay en Noordoost Argentinië. De Boliviaanse muisparkiet heeft zijn verspreidingsgebied, zoals zijn naam al doet vermoeden, in Centraal Bolivia. De Paraquay muisparkiet is te vinden in Paraquay en de Mendoza muisparkiet heeft zijn verspreidingsgebied in West-Argentinië.

Buiten de broedtijd komen ze voor in grote zwermen van wel 50 tot 200 exemplaren. Ze zijn vooral te vinden in landbouwgebieden en aangrenzende bossen. Bij hun zoektochten naar voedsel kunnen ze hier grote schade aanrichten aan gewassen, zoals graan en mais. het zijn echte kolonievogels die in vrij grote groepen nestelen. Ze bouwen zeer grote vrijstaande nesten, iets wat je van een parkietachtige niet verwacht. De nesten hebben een middellijn van wel een meter. De binnenzijde van de nesten zijn bedekt met zachte grasstengels het overige bouwwerk wordt gemaakt van takken. In een boom bevinden zich vaak meerdere nesten en elk nest wordt vaak door meerdere paartjes bewoond. Elk paartje heeft in zo'n nest zijn eigen kraamkamer. Ook buiten de broedtijd worden de nesten door de vogels bewoond.

Klik HIER voor een speciale Muisparkiet Video Tip!Grootte:

De 'gewone'- en de Boliviaanse muisparkiet zijn ongeveer 30 cm. groot, terwijl de beide andere soorten 27 cm. groot zijn.

Geslachtsonderscheid:

Er is geen uiterlijk geslachtsonderscheid tussen beide seksen. In het algemeen is echter de pop vaak wat groter dan de man. Zekerheid kan alleen verkregen worden door een dna (veren)test of een endoscopisch onderzoek door de dierenarts.

Karakter:

Het zijn beweeglijke en levenslustige vogels die gedurende de dag altijd bezig zijn. Ze zijn in de natuur nogal luidruchtig, iets wat dan ook als nadeel gekwalificeerd kan worden als je ze als voliere vogel met meerdere samen in huis of tuin houdt. Mits de voliere voldoende groot is kunnen ze met meerdere paartjes gehouden worden, het zijn immers kolonievogels. Wanneer de Muisparkiet op een deskundige manier wordt tam gemaakt, of liever gezegd gesocialiseerd wordt, zijn ze beslist niet of in elk geval veel minder luidruchtig.Omgevingstemperatuur:

Muisparkieten zijn winterhard en kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

Voeding:

De voeding van Muisparkieten dient te bestaan uit een zaadmengsel voor grote parkieten. Naast dit zaadmengsel verdient het aanbeveling de vogels elke dag een mengsel van kiemzaad en eivoer te verstrekken. De verhouding tussen het zaad en kiemzaad/eivoer-mengsel dient ongeveer 1 op 1 te zijn. Verder dient twee keer per week, ook al kunnen de vogels er vrij over beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit door het kiemzaad van mijn vogels te worden gemengd. De vogels dienen ook regelmatig fruit en groenvoer voorgezet te krijgen. Ook is het aan te bevelen regelmatig verse groene twijgen aan de vogels aan te bieden. Op deze manier wordt voldaan aan hun knaaglust.Kweek:

Voor de kweek is het verstandig in de voliere een platform van bijvoorbeeld 0.75 x 1.00 m. aan te brengen. De vogels kunnen hier dan hun nest van takken op 'vlechten'. Soms wordt ook wel eens een broedblok geaccepteerd. Een dergelijk blok wordt dan wel met een heel vlechtwerk van takken omhuld. Het broedblok wordt dan als kraamkamer gebruikt. Het spreekt voor zich dat de kweker de vogels een grote hoeveelheid takken moet verstrekken. Alleen op deze wijze kan de kweek succesvol zijn. De pop legt gemiddeld 5 tot 6 eieren die gedurende 22 tot 23 dagen worden bebroed. De jongen moeten op een leeftijd van ongeveer 10 - 12 dagen worden geringd met ringmaat 6 mm. De jongen verlaten het nest veelal op een leeftijd van 6 weken. Na ongeveer 3 weken zijn ze dan zelfstandig. Het komt regelmatig voor dat de oudervogels over gaan tot een tweede broedsel.

Mutaties:

Inmiddels zijn er bij de muisparkiet al enkele mutaties opgetreden. Zo is er al een blauwe en een gele mutatie.

 

Soorten:

Van het geslacht Myiopsitta monachus, zoals de wetenschappelijke naam van de muis- of monniksparkiet luidt, worden vier rassen onderscheiden, te weten:

Muisparkiet - Myiopsitta monachus monachus

Boliviaanse muisparkiet - Myiopsitta monachus luchsi

Paraquay muisparkiet - Myiopsitta monachus cotorra

Mendoza muisparkiet - Myiopsitta monachus calita

 

 

Klik hier om uw Muisparkiet te Reserveren

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klik hier om uw Muisparkiet te Reserveren

 
 
 
 
 

Welke Vogel Past bij Jou?

 
Wilt u echt een zeer uitgebreid advies en alles te weten komen over deze soort en vele andere kromsnavels? Dan is het e-boek 'Kromsnavel Geheimen Onthult' een echte aanrader. Naast een nauwkeurig aankoop advies vind tu allerlei tips uit de praktijk, zodat u zelf als expert precies weet waar u tijdens de aanschaf op moet letten.

Heeft u al een kromsnavel in huis en bent u op zoek naar de fijne kneepjes van de verzorging van zo'n tamme vogel dan is deze gids zeker een verhelderende ontdekking.

Tijdelijk ontvangt u bij inschrijving een GRATIS DVD met talloze tips en adviezen, rechtstreeks uit de praktijk!
Klik hier om naar de inschrijfpagina te gaan.